Παραδοσιακο Τσιπουραδικο – Ο θεσμος του Βολου
Τα Τσιπουράδικα έχουν μια ιστορία που ξεκινά από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Από παλιά, όταν όλα ήταν πιο αγνά και αυθεντικά όταν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής ήταν τα μέλη μιας μεγάλης παρέας, τα τσιπουράδικα ήταν το σημείο συνάντησης για να περάσουν τις όμορφες αλλά και για πολλές φορές γεμάτη καημούς ζωή τους.
Εκεί μοιράζοταν τις χαρές τους αλλά και τις δύσκολες στιγμές τους.
Στο λιμάνι αλλά και στις γειτονιές της πόλης, εκεί ήταν ο τόπος συνάντησης των ντόπιων, η όλη συνήθεια ξεκίνησε από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας που είχαν εγκατασταθεί στο Βόλο και κυρίως από αυτούς που δούλευαν στο λιμάνι.

Αφού τελείωναν την δουλειά τους το μεσημέρι συγκεντρώνονταν στα τότε καφενεδάκια του λιμανιού για να πιουν το τσιπουράκι τους, το οποίο τις περισσότερες φορές είχε την συνοδεία μεζέδων σερβιρισμένους σε μικρά πιατάκια, συνήθεια που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Με τα χρόνια η συνήθεια της μεσημεριανής συνάντησης στα τσιπουράδικα του λιμανιού με τους θαλασσινούς μεζέδες, έγινε τρόπος ζωής και για τους βολιώτες εργάτες. Σιγά σιγά οι παρέες γίνονταν όλο και πιο μεγάλες, οι μεζέδες όλο και πιο πλούσιοι και εξεζητημένοι αλλά η όλη διαδικασία κρατούσε πάντα την αυθεντικότητά της. Τα τσιπουράδικα της περιοχής καθιερώθηκαν και έγιναν με τα χρόνια ο τόπος συνάντησης των βολιωτών όχι πλέον μόνο το μεσημέρι. Η φήμη των τσιπουράδικων εξαπλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή, μετέπειτα σε όλη την Ελλάδα και δεν άργησαν να γίνουν γνωστά ακόμη και στο εξωτερικό.


facebook twitter pinterest google-plus