November 1 2017 | 10:12 AM
Posted in Ιστορία by
Oι κάτοικοι του Πηλίου το διάστημα που αντιμετώπιζαν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες αναγκάστηκαν να αναπτύξουν συνταγές οι οποίες ήταν βασισμένες σε φυτά του καταπράσινου βουνού. Τα τσιτσίραβλα είναι ένας τέτοιος μεζές. Οι Πηλιορείτες κάθε Απρίλη, ακόμα και σήμερα, μαζέυουν τα βλαστάρια της τσισιραβλιάς (ουσιαστικά είναι ένα είδος άγριας αυτοφυούς φιστικιάς) και τα φτιάχνουν τουρσί που είναι ο πιο νόστιμος μεζές για να συνοδέψει το τσίπουρο του Παπαδή στο παραδοσιακό τσιπουράδικο Παπαδής. Δείτε την αυθεντική πηλειορίτικη συνταγή.
Υλικά
- μερικά βλαστάρια από αγριοφυστικιά
- άλμη
- λίγο ξίδι
- φρέσκο σκόρδο και μάραθο
Εκτέλεση
Πλένουμε τα βλαστάρια. Ζεματίζουμε για 3 λεπτά (δεν πρέπει να μαλακώσουν πολύ). Τα τοποθετούμε σε στρώσεις, σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο, εναλλάξ με μίγμα ψιλοκομμένου σκόρδου και ψιλικομμένου μάραθου. Η τελευταία στρώση πρέπει να είναι σκόρδο και μάραθο.
Προσθέτουμε άλμη και φροντίζουμε να υπάρχει κενό “2 οριζόντιων δαχτύλων” από το στόμιο του βάζου.
Προσθέτουμε μία λεπτή στιβάδα ελαιόλαδο και κλείνουμε το βάζο.